Budapest, 2016. május 4. Az MNB mától átmenetileg felfüggesztette a KEG, az ENEFI, a TR és az EHEP részvények tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátóknak nincs a közgyűlés által elfogadott (konszolidált) éves beszámolója, s ezért április 30-ig nem tették közzé a 2015. pénzügyi évről készített éves jelentésüket. A moratórium az éves jelentések közzétételéig marad érvényben. A jegybank az éves jelentés elmaradása miatt a most felfüggesztett négy tőzsdei céget, illetve az éves jelentés közzétételét szintén elmulasztó Norbi Update Lowcarb Nyrt.-t összesen 27 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tőzsdei kibocsátók felett gyakorolt folyamatos felügyelet keretében vizsgálta, hogy a tőkepiacról szóló törvény által előírt április 30-i határidőig minden tőzsdei kibocsátó közzétette-e a 2015. pénzügyi évről készített éves jelentését.

Az MNB megállapította, hogy a KEG Nyrt., az ENEFI Energiahatékonysági Nyrt., a TR Investment Nyrt., az Első Hazai Energia-portfolió Nyrt. (EHEP Nyrt.) és a Norbi Update Lowcarb Nyrt. egyáltalán nem rendelkezik a kibocsátó legfőbb szerve által elfogadott – az éves jelentés részét képező – (konszolidált) éves beszámolóval.

A feltárt jogsértésre tekintettel a 2015. pénzügyi évről készített éves jelentés közzétételéig a jegybank a mai naptól felfüggesztette a KEG, az ENEFI, a TR és az EHEP részvények kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén, és a KEG Nyrt.-t, az ENEFI Energiahatékonysági Nyrt.-t és a TR Investment Nyrt.-t egyenként 6-6 millió, a Norbi Update Lowcarb Nyrt.-t 5 millió, az EHEP Nyrt.-t pedig 4 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

Mint az MNB korábbi sajtóközleményéből ismert, a Norbi Update Lowcarb részvények tőzsdei kereskedése – a 2014. pénzügyi évről készített éves jelentéssel összefüggő hiányosság okán – jelenleg is szünetel. Ezért e kibocsátó esetében a tőzsdei kereskedés felfüggesztésére nem volt szükség.

Az MNB folyamatosan elemzi és értékeli a folyamatos felügyelés keretében rendelkezésére álló információkat, és – a tényállásnak a döntéshozatalhoz szükséges tisztázását követően – az éves jelentésüket nem a tőkepiacról szóló törvény által előírt határidőben és tartalommal közzétevő kibocsátók vonatkozásában is megteszi a szükséges intézkedéseket.

A Magyar Nemzeti Bank H-PJ-III-B-33/2016. számú határozata a KEG Közép-európai Gázterminál Nyilvánosan Működő Részvénytársasággal (székhely: 2545 Dunaalmás 0704/35.) szemben figyelmeztetés és felszólítás intézkedés alkalmazásáról, tőzsdei termék tőzsdei forgalmazásának felfüggesztéséről, valamint felügyeleti bírság kiszabásáról, illetve a jogsértésre vonatkozó nyilvános közlemény közzétételéről A Magyar Nemzeti Bank H-PJ-III-B-34/2016. számú határozata az ENEFI Energiahatékonysági Nyilvánosan Működő Részvénytársasággal (székhely: 1134 Budapest, Klapka utca 11.) szemben figyelmeztetés és felszólítás intézkedés alkalmazásáról, tőzsdei termékek tőzsdei forgalmazásának felfüggesztéséről, valamint felügyeleti bírság kiszabásáról, illetve a jogsértésre vonatkozó nyilvános közlemény közzétételéről A Magyar Nemzeti Bank H-PJ-III-B-35/2016. számú határozata a TR Investment Nyilvánosan Működő Részvénytársasággal (székhely: 1048 Budapest, Megyeri út 202. földszint) szemben figyelmeztetés és felszólítás intézkedés alkalmazásáról, tőzsdei termék tőzsdei forgalmazásának felfüggesztéséről, valamint felügyeleti bírság kiszabásáról, illetve a jogsértésre vonatkozó nyilvános közlemény közzétételéről A Magyar Nemzeti Bank H-PJ-III-B-38/2016. számú határozata az Első Hazai Energia-portfolió Nyilvánosan Működő Részvénytársasággal (székhely: 1118 Budapest, Ménesi út 22.) szemben figyelmeztetés és felszólítás intézkedés alkalmazásáról, tőzsdei termék tőzsdei forgalmazásának felfüggesztéséről, valamint felügyeleti bírság kiszabásáról, illetve a jogsértésre vonatkozó nyilvános közlemény közzétételéről A Magyar Nemzeti Bank H-PJ-III-B-36/2016. számú határozata a Norbi Update Lowcarb Nyilvánosan Működő Részvénytársasággal (székhely: 1031 Budapest, Záhony utca 7. C. épület) szemben figyelmeztetés és felszólítás intézkedés alkalmazásáról, valamint felügyeleti bírság kiszabásáról, illetve a jogsértésre vonatkozó nyilvános közlemény közzétételéről