Budapest, 2024. október 21. - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adott otthont a Harvard Business School Alumni Angels Association és a Hungarian Innovation Hub (HIH) által szervezett befektetői workshopnak, amely a startup vállalkozások támogatására és az innováció előmozdítására fókuszált. Az esemény célja az volt, hogy nemzetközi és hazai befektetők és szakértők bevonásával erősítse a magyar startup ökoszisztémát és hozzájáruljanak a gazdaság fenntartható növekedéséhez. 

A Harvard Business School Alumni Angels Association és a Hungarian Innovation Hub (HIH) közös szervezésében megtartott befektetői workshop a magyar startup-ökoszisztéma fejlesztésére és az innováció előmozdítására helyezte a hangsúlyt. Az eseményen a Harvard Business School és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) képviselői mellett számos neves szakember és "angyalbefektető" vett részt, hogy megvitassák a startupok szerepét a gazdasági növekedésben és az innováció támogatásában.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke beszédében kiemelte, hogy az innováció nélkülözhetetlen a gazdasági átalakuláshoz, különösen a jelenlegi, nagy változásokat hozó időszakban. Rámutatott, hogy Magyarország növekedési modelljének alkalmazkodnia kell az évtized új megatrendjeihez, mert az elmúlt évtized alapjai - mint például a német iparhoz való szoros kapcsolódás -, már nem elegendők. Hangsúlyozta, hogy az innovációs ökoszisztéma fejlesztése létfontosságú a hosszú távú gazdasági sikerhez, és ebben az angyalbefektetőknek kulcsszerepük van.

Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára beszédében részletesen bemutatta a magyar innovációs ökoszisztéma eredményeit és felhívta a figyelmet kihívásaira is. Elmondta, hogy bár az innovációs teljesítmény növekedett az elmúlt években, még mindig komoly lépéseket kell tenni a startupok és a KKV-k technológiai fejlesztésének támogatása érdekében. Szabó László, a Hungarian Innovation Hub (HIH) vezetője hangsúlyozta a nemzetközi együttműködés fontosságát is, amely a HIH és a METU közös programjaiban is megvalósul.

Az esemény keretében Jason E. Klein és Jean Kovacs a Harvard Business School Alumni Angels Association társelnökei, Imre Eszenyi a HBS Alumni Angels Association Syndication alapító elnöke, Sameera Bazaz as HBS Club of Washington elnöke és Fáykiss Péter, a METU Fintech, AI és Digitalizációs Intézetének vezetője kerekasztal-beszélgetésében osztották meg tapasztalataikat. A jegybank igazgatója, Balatoni András által moderált beszélgetésben a startupok finanszírozásáról és mentorálásáról folytattak eszmecserét, és a fenntartható innovációs környezetet megteremtésének hazai lehetőségeit járták körbe.

A konferencia visszanézhető az MNB Youtube-csatornáján: https://www.youtube.com/watch?v=b1YqiXQWlqE