A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői uniós felzárkóztatás és tudásmegosztás keretében 2024 első félévében két szakaszban fogadták a szerb nemzeti bank (NBS) delegációját a biztosítási felügyelet szabályozásának témájában. A nyugat-balkáni technikai segítségnyújtási program keretében az MNB a biztosítás felügyeleti gyakorlatát és tapasztalatai eredményeit osztotta meg a szerb partnerekkel, hogy ezzel is elősegítse a minél hatékonyabb felzárkózást és integrációt.

2024. április 9-11. között, az uniós finanszírozású „Programme for Strengthening the Central Bank Capacities in the Western Balkans with a view to the integration to the European System of Central Banks” elnevezésű program keretein belül az MNB-s kollégák bemutatták a magyar biztosítási piacot és szabályozási környezetét, kiemelten a Szolvencia II szabályozás 1. pilléres elemeire. Kitértek az élet- és nem-életbiztosítási technikai tartalékok értékelésére, az aktuáriusi vizsgálati tapasztalatokra, a kockázatcsökkentő technikákra, ezen belül is a viszontbiztosításra. Szemléletesen bemutatták a szavatolótőke-szükséglet számításához alkalmazott standard formulát, példákkal illusztrálták a biztosítók jövőbeli díjaiból származó várt nyereség (EPIFP) kiszámítását. Az MNB szakértői ismertették tapasztalataikat a biztosítók éves és negyedéves európai adatszolgáltatásának kitöltésével és benyújtásával kapcsolatban is.

A tanulmányút második szakasza 2024. június 11-13. között zajlott, és lehetőséget adott a szerb kollégák számára a hazai biztosítási jogszabályi keretek és az MNB prudenciális felügyeleti tevékenységének áttekintésére, beleértve az MNB megelőző és korrekciós, reorganizációs intézkedéseit. A program kiterjedt a kulcsfunkciókat betöltők szerepének bemutatására is.

A második napon a hangsúly az MNB helyszínen kívüli és helyszíni felügyelési tevékenységére helyeződött át. A résztvevők a harmadik napon találkoztak a Magyar Biztosítók Szövetségének képviselőivel, valamint megismerkedtek a Szövetség kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást érintő feladataival és tevékenységével is.

A szeminárium során a két jegybank megoszthatta tapasztalatait a biztosítási felügyelet terén, ami hatékonyabb szabályozási keretekhez és felügyeleti gyakorlatokhoz vezethet a jövőben. Az MNB segítségével az NBS munkatársai betekintést kaptak e módszertanokba és megközelítésekbe, különösen a kockázatértékelés, a tőkekövetelmények paramétereinek meghatározása, valamint a kockázatcsökkentési technikák alkalmazása terén.

Az Európai Unió 19 jegybankjának aktív részvételével megvalósuló nyugat-balkáni program célja a kedvezményezett intézmények kapacitásainak megerősítése, különös tekintettel azok elemzési és politikai eszköztárának fejlesztésére, illetve a legjobb nemzetközi és európai jógyakorlatok a nemzeti gyakorlatba való átültetésére.