FORINTBANKJEGYEK BIZTONSÁGI ELEMEI

Vízjel

Színváltó nyomat

Illeszkedőjel

Vakjel

Hologramfólia

Biztonsági szál

Metszetmély nyomtatás

Rejtett kép

Irizáló nyomat

Mikroírás

Metszetmély nyomtatás

Metszetmély nyomtatás

Az ezer forintos bankjegy biztonsági elemei

A bal oldali menüből lehet kiválasztani az ellenőrzés módjait és az ahhoz tartozó egyes biztonsági elemeket bemutató részeket.

Fény felé tartva

A bankjegyet fény felé tartva, bal oldalon Mátyás király portréjának tükörképével egyező árnyalatos vízjel látható, melynek része a papír alapszínénél világosabb tónusú, vízszintes "1000" értékjelzés. A bankjegy középvonalától kissé balra láthatóvá válik a papír anyagában található biztonsági szál, mely nagyítóval vizsgálva az ismétlődő "MNB" felirat és "1000" értékjelzés olvasható. A bankjegy előoldalának jobb felső, hátoldalának bal felső sarkában nyomtatott ábratöredékek fény felé tartva "H" betűvé egészítik ki egymást.

Vízjel

A bankjegyet fény felé tartva, bal oldalon Mátyás király portréjának tükörképével egyező árnyalatos vízjel látható, melynek része a papír alapszínénél világosabb tónusú, vízszintes "1000" értékjelzés. (mindkét oldalról ellenőrizhető)

Biztonsági szál

A bankjegyet fény felé tartva válik láthatóvá, a papír anyagában található. Nagyítóval vizsgálva az ismétlődő "MNB" felirat és az "1000" értékjelzés olvasható. (mindkét oldalról ellenőrizhető)

Illeszkedőjel

A bankjegy előoldalának jobb felső, hátoldalának bal felső sarkában nyomtatott ábratöredékek fény felé tartva "H" betűvé egészítik ki egymást. (mindkét oldalról ellenőrizhető)

Mozgatás

Mozgassa az egeret a bankjegy jobb alsó sarkánál levő szürke sávba. Az egér föl-le, illetve jobbra-balra mozgatásával tudja a bankjegyet billegtetni. (A hologramfólia képi elemeinek és a színváltó nyomat színeinek váltakozása látható.)

A kép alatti szürke nyíllal tudja megfordítani a bankjegyet. Az egér föl-le mozgatásával tudja a bankjegyet dönteni előre-hátra. (A rejtett kép és az irizáló sáv váltakozása látható.)

Színváltó nyomat

A bankjegy előoldalának közepén található, csőrében gyűrűt tartó holló motívum mozgatás hatására bíborról zöld színűre változik, a két szín egyértelműen megkülönböztethető egymástól.

Hologramfólia

A bankjegy előoldalának bal szélén, a vízjelmezőtől balra található a tagolt formájú, hologram hatású fémcsík. Felületén Mátyás király portréjának tükörképe és a csőrében gyűrűt tartó holló ábrázolása látható. A portré felett és alatt vízszintes "1000" értékjelzés található. A hologramfólia nem ezüst hatású részein UV-A fényben zöld színben fluoreszkáló függőleges "1000" felirat olvasható két sorban, valamint a fólia alsó részén egy holló látható. A bankjegyeken lévő hologram fólia a bankjegypapír síkjából nem emelkedik ki.

Irizáló nyomat


A bankjegy hátoldalának jobb szélén, a vízjelmezőtől jobbra látható aranyszínű sáv, amelyben mozgatás hatására az "1000" értékjelzés olvasható és a holló motívum látható.

Rejtett kép

A bankjegy hátoldalán található alsó mikroírás sávban, a bankjegyet közel szemmagasságban tartva, síkban elforgatva az "MNB" felirat jelenik meg.

Metszetmély nyomtatás

A bankjegyek főbb nyomatain a papír síkjából kiemelkedő festékréteg található, mely érdes felületű, tapintással jól ellenőrizhető az alábbi helyeken: portré, értékjelzés számmal és betűvel, címer, "MAGYAR NEMZETI BANK" felirat, a hologram sáv alsó részén található két vízszintes motívum, hátoldali kép.

Vakjel

A bankjegy bal alsó sarkában jól tapintható, nagy festékréteg-vastagságú, címletspecifikus motívum támogatja a vakok és gyengénlátók számára a bankjegy felismerését.

UV-A fény alatt

A vízjelmezőt UV-A fénnyel megvilágítva az előoldalon csőrében gyűrűt tartó holló keretbe foglalt képe, felette az "1000" értékjelzés láthatók. A holló és a keret külső része UV-A fényben zöld színű. A keret belső része és az értékjelzés UV-A fényben narancs színűek. A hologramfólia nem ezüst hatású részein UV-A fényben zöld színben fluoreszkáló függőleges "1000" felirat olvasható két sorban, valamint a fólia alsó részén egy holló látható. A bankjegy előoldalán a bal oldalon vízszintesen és a jobb oldalon függőlegesen látható fekete színű sorozatszámok UV-A fényben zöld színben fluoreszkálnak. A papír anyagában mindkét oldalon kék és zöld színű jelzőrostok, valamint piros színű pöttyök fluoreszkálnak.

UV-C fény alatt

A vízjelmezőt UV-C fénnyel megvilágítva az előoldalon csőrében gyűrűt tartó holló keretbe foglalt képe, felette az "1000" értékjelzés láthatók. A holló és a keret külső része UV-C fényben piros színű. A keret belső része és az értékjelzés UV-C fényben barna színűek. A papír anyagában mindkét oldalon kék és zöld színű jelzőrostok, valamint piros színű pöttyök fluoreszkálnak.

Nagyító

Mozgassa az egeret a bankjegyen, ekkor a bankjegy egyes részletei kinagyítva jelennek meg.

Mikroírás

A bankjegy nagyítóval vizsgálva a hátoldalon több helyen a címletértéknek megfelelő értékjelzés ("1000 FORINT"), valamint az "MNB" felirat olvasható.