Budapest, 2024. július 12. – A Magyar Nemzeti Bank „50 éves a Rubik-kockaTM megnevezéssel 3 000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki 2024. július 13-án, a játékot megálmodó és megalkotó ifj. Rubik Ernő 80. születésnapján. Az emlékérme fókuszában a világszerte népszerű térbeli logikai játék áll, bemutatva a találmány működési alapelvét. Az emlékérmét Szilos András fémműves formatervező iparművész tervezte.

A háromdimenziós mechanikus logikai játékot 1974 tavaszán fejlesztette ki ifjabb Rubik Ernő, melyet eredetileg bűvös kocka néven szabadalmaztatott 1977. december 31-én. A térbeli mozgás szemléltetésére is kiválóan alkalmas tanulási segédeszközben az alkotó hamar felismerte az izgalmas játék lehetőségét, ami egyszerre egyszerű és bonyolult, egyéni és közösségi. „A találmány lényege abban van, hogy a nagy kockát alkotó 27 elem, szétszedés, tehát a nagy kocka megbontása nélkül hozható új helyzetbe, aminek eléréséhez, egyetlen homológ művelet: a nagy kocka bármelyik lapját alkotó kilenc kis kockának elforgatása szükséges.” – olvasható szabadalmi leírásában.

A térbeli logikai játék 1980-as átkeresztelését követően, Rubik-kocka® néven alig néhány év alatt meghódította a világot. 1982. június 5-én szervezték meg az első Rubik-kocka®-világbajnokságot, amit 2003 óta kétévente rendeznek meg. A Rubik-kockát® ma a legnagyobb, legsikeresebb magyar találmányok között tartják számon. A Rubik-kocka® töretlen népszerűségét bizonyítja, hogy az eddig a világon eladott darabszáma meghaladja az 500 milliót.

A Rubik-kocka® megalkotásának 50. évfordulója, illetve ifjabb Rubik Ernő születésének 80. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank „50 éves a Rubik-kockaTM” megnevezéssel 3 000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki 2024. július 13-án. Az emlékérme elsődleges szerepe az értékközvetítés és a figyelemfelhívás, a mindennapi fizetési forgalomban való használata kerülendő. A rajta szereplő névérték ezen érme gyűjtői értékének megőrzését szolgálja.

Az emlékérme előoldalán a Rubik-kocka® ábrázolása látható, melynek jól ismert színeit különböző felületi struktúrák érzékeltetik. Az előlapon találhatók az emlékérmék kötelező alaki kellékei: a bal alsó oldalhoz igazítva a „MAGYARORSZÁG” felirat, a jobb alsó oldalhoz igazítva a „3000” értékjelzés és a „FORINT” felirat, a vízszintes szimmetriatengely bal oldalán a „BP.” verdejel, jobb oldalán pedig a „2024” verési évszám.

Az emlékérme hátoldalán a Rubik-kocka® belső szerkezetének ábrázolása látható, alatta a hátlap bal alsó és jobb alsó oldalához igazítva a „RUBIK-KOCKA” felirat olvasható. Az ábrázolás jobb oldali részébe illesztve a Rubik-kocka® felhasználási jogaival rendelkező Spin Master Toys UK Limited jubileumi Rubik-kocka® logójának a magyar változata szerepel.[1] Az alsó csúcsban a tervezőművész Szilos András mesterjegye látható.

Az "50 éves a Rubik-kockaTM” megnevezésű emlékérme

Előlap

Hátlap

 

A különleges, hatszögletű emlékérme 89% réz, 5% alumínium, 5% cink és 1% ón ötvözetéből (ún. Nordic gold) készült, súlya 20 gramm, egymással szembeni csúcsainak távolsága 37,18 mm, széle sima. Az emlékérméből 20 000 darab készíthető, különleges – ún. proof-like – technológiával.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében az „50 éves a Rubik-kockaTM” színesfém emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg a kibocsátást követő első munkanaptól, 2024. július 15-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában (https://www.penzvero.hu/).


[1] RUBIK’S TM & © 2024 Spin Master Toys UK Limited, minden jog fenntartva