Budapest, 2024. július 23. – A Magyar Nemzeti Bank „Árpád-házi Szent Kinga” megnevezéssel kivételesen magas, 100 000 Ft névértékű arany és 3000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki 2024. július 24-én, Szent Kinga születésének 800. évfordulója alkalmából. Az emlékérmék az Árpád-házi magyar szenteket bemutató gyűjtői sorozat negyedik tagjaként jelennek meg, követve az Árpád-házi Szent Margit, Szent Piroska és Szent Erzsébet emlékérméket. Az új érmék tervezője Soltra E. Tamás szobrászművész.

Szent Kinga, a sóbányászok védőszentje, IV. Béla magyar király és Laszkarisz Mária bizánci császári hercegnő első gyermeke, Szent Margit és Boldog Jolán nővére, V. Boleszláv lengyel fejedelem hitvese. Lengyelország és Litvánia védőszentje.

Szent Kinga gyermekkorától fogva mélyen vallásos volt, ennek hatására fiatalon szüzességi fogadalmat tett, amit házasságában is megtartott. 1241-ben a házasságába hozott teljes hozományával a tatárok elleni védekezést támogatta. A tatárjárást követően férjével együtt Krakkó közelében, Wieliczkában sóbányát nyitott, amihez Magyarországról kapott bányászokat. Erre utal a Szent Kingához fűződő legendák közül az egyik legismertebb, a máramarosi sóbánya aknájába ejtett jegygyűrű története, amelyet a bányászok csodálatos módon a wieliczkai sóbányában találtak meg. A sóbánya jövedelméből kolostorokat, templomokat, kórházakat építtetett. Ebből épült az ószandeci kolostor is, ahová Kinga, férje halálát követően, elvonult és ahol szemlélődő életet élt, egészen haláláig.

Árpád-házi Szent Kinga születésének 800. évfordulója előtt tisztelegve, a Magyar Nemzeti Bank 100 000 Ft névértékű arany emlékérmét és annak 3000 Ft névértékű színesfém változatát bocsátja ki az Árpád-házi magyar szenteket bemutató sorozat negyedik tagjaként. Az emlékérmék elsődleges szerepe az értékközvetítés és a figyelemfelhívás, a mindennapi fizetési forgalomban való használata kerülendő. A rajtuk szereplő névérték a gyűjtői értékük megőrzését szolgálja.

Az emlékérmék előoldalán Árpád-házi Szent Kinga – Tóth Dávid köztéri szobra által ihletett – ábrázolása látható, bal kezében liliomszállal. Az ábrázolástól balra az előlap felső szélétől jegygyűrű-ábrázolásba futó függőleges vonalháló látható, alatta egy sóbánya-akna nyílásának stilizált képével. Az előlap bal oldalán, a vonalhálóval párhuzamosan az „ÁRPÁD-HÁZI SZENT KINGA”, jobb oldalon, a liliomszál ábrázolása körüli félköriratban a „MAGYARORSZÁG”, lent, két sorban Árpád-házi Szent Kinga születésének és halálának évét jelölő „1224” és „1292” felirat olvasható.

Az emlékérmék hátoldalán a sókristály-motívummal övezett jegygyűrű-ábrázolásban az ószandeci kolostorépület részletének ábrázolása látható, alatta az „ÓSZANDEC” felirattal. A hátlap szélén, felső köriratban a „100000”, illetve „3000” értékjelzés és a „FORINT” felirat, vízszintesen, bal oldalon a „2024” verési évszám, jobb oldalon a „BP.” verdejel, lent – a sókristály-motívumba illesztve – a „WIELICZKA” felirat olvasható. Alatta Soltra E. Tamás tervezőművész mesterjegye látható, aki a kompozíció középpontjába a jegygyűrű legendáját helyezte, ezzel képletesen is összhangot teremtve az emlékérme két oldala között.

Árpád-házi Szent Kinga emlékérmék előlapja

Arany emlékérme

Színesfém emlékérme

 

Árpád-házi Szent Kinga emlékérmék hátlapja

Arany emlékérme

Színesfém emlékérme

 

Mindkét emlékérme átmérője 22 mm, szélük sima. A 100 000 forintos névértékű emlékérme 986 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 6,982 gramm (2 dukát). A 3000 forintos névértékű színesfém változat réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetből készült, súlya 4,2 gramm. Az arany emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben 2000 darab, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5000 darab készíthető.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében az „Árpád-házi Szent Kinga” színesfém emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg 2024. július 24-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában (https://www.penzvero.hu/).