Budapest, 2023. június 6. - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) üzleti találkozón fogadta az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank (AIIB) delegációját Matolcsy György. A magas szintű elnöki egyeztetésen többek mellett Magyarország keleti nyitás politikájának fontosságáról, valamint hazánk közép- és kelet-európai régóban betöltött fontos szerepéről és az együttműködési lehetőségekről esett szó.

Üzleti találkozón fogadta Matolcsy György az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank (Asian Infrastructure Investment Bank - AIIB) magas szintű delegációját. A látogatás alkalmával Jin Liqun az AIIB elnöke örömét fejezte ki, hogy újra személyesen találkozhat az MNB elnökével.

A megbeszélésen szó esett a világ gazdasági és geopolitikai kilátásairól, illetve a kínai-magyar gazdasági kapcsolatok mellett a Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből fakadó előnyeiről, közép- és kelet-európai régióban betöltött szerepéről és lehetőségeiről. A találkozón Matolcsy György elmondta, hogy a kínai Egy Övezet, Egy Út kezdeményezés kifejezetten üdvözlendő az Eurázsiai térség fejlődése mellett hazánk szempontjából is. Az MNB elnöke kiemelte hazánk stabil pénzügyi rendszerét, amely a zöld fenntarthatóság prioritásával hozzájárul mind hazánk, mind a régió fenntartható fejlődéséhez. Matolcsy György szerint hazánk rendkívül fontos logisztikai összekötő szerepet tölt be mind a kelet-nyugati, mind az észak-déli irányú kapcsolatokban, ezért a régió infrastruktúrája folyamatos fejlesztése szorul.

A tárgyalás során az AIIB elnöke kiemelte, hogy Magyarország fenntartható, stabil politikai és gazdasági rendszerének köszönhetően fontos partner a beruházási bank számára. Jin úr és Matolcsy György egyetértettek abban, hogy Magyarországnak ki kell használni az ország megújuló energiaforrásokban, különösen a napenergiában rejlő lehetőségeket, amellyel kapcsolatban az AIIB felajánlotta támogatását és több lehetséges együttműködési irányt is átbeszéltek a találkozón. Hazánk az infrastrukturális, illetve a zöld fenntarthatósági célok megvalósításában is élvezheti a beruházási bank támogatását.

MNB Kommunikáció