Budapest, 2023. október 6. – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) meghívására, az MNB Tehetségprogram koreai tematikájú eseményén előadóként vett részt a dél-koreai Jövőstratégiai Intézet igazgatója Kim Byung Yeon és helyettese Sohn Injoo. Az esemény az MNB azon szakmai programsorozatának következő rendezvénye volt, ahol a leginnovatívabb országok gazdaságstratégiai megközelítéseivel ismerkedhetnek meg az MNB Tehetségprogram hallgatói és a jegybank kollégái. A programon Matolcsy György jegybankelnök mellett a Koreai Köztársaság Magyarországra akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Hong Kyu Dok és Lee Seunggyeong, a budapesti Koreai Kulturális Központ képviselője is felszólalt.

A dél-koreai Jövőstratégiai Intézet igazgatója Kim Byung Yeon és igazgatóhelyettese, Sohn Injoo professzorok az MNB meghívására látogattak Budapestre, hogy az MNB Tehetségprogram keretében előadást tartsanak érdeklődő hallgatok számára. A "K-Fúzió: A hagyomány és a modernitás harmóniája" címet viselő program kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy a résztvevő diákok mélyebben megismerkedjenek Dél-Korea modern és innovatív, egyben tradicionális, hagyománytisztelő oldalával.

A programot Matolcsy György beszéde nyitotta, melyben a jegybank elnöke kiemelte, hogy a Koreai Köztársaság jó példája egy olyan országnak, ahol a hagyományok és az újítások tökéletes harmóniában vannak. Hozzátette, hogy Dél-Koreának világos stratégiája és jövőképe volt az elmúlt évtizedekben, melyben ezeket az értékeket hatékonyan ötvözte, ez a mentalitás pedig példaértékű Magyarország számára is.

Ezt követően Hong Kyu Dok nagykövet köszöntőjében rámutatott a magyar és koreai nép történelmi hasonlóságaira, valamint kiemelte, hogy mennyire fontos a gazdasági kapcsolatok erősítéséhez és a fejlődéshez a közös munka, egymás kultúrájának a megismerése.

A hallgatók a Jövőstratégiai Intézet vezetőinek beszédeiből újszerű gazdasági vetületű ismeretekkel gazdagodhattak. Kim Byung Yeon előadásából megtudhatták hogyan lett Dél-Korea világgazdasági hatalom és milyen innovatív stratégiával készül a jövő kihívásaira. Sohn Injoo pedig olyan 2050-ig szóló stratégiáról adott tájékoztatást, amely elvezetheti az országot ahhoz, hogy nyitott hálózatú nagyhatalom legyen.

A szakmai előadásokat Lee Seunggyeong, a budapesti Koreai Kulturális Központ képviselőjének beszéde, valamint koreai kulturális előadások követték, amely során a hallgatóság közelebbről is megismerkedhetett Korea tradícióival, valamint egyik legnagyobb nemzeti ünnepével, a Chuseok-kal.

A Magyar Nemzeti Bank oktatási stratégiájának fontos célkitűzése, hogy a közgazdasági szakterület kiemelkedő tehetségeinek fejlesztésével, az egyéni képességek kibontakoztatásával az egyéni és nemzeti versenyképesség erősítéséhez járuljon hozzá. A program középpontjában nemzetközileg elismert kutatók, területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek élményszerű szakmai előadásai állnak, melyeket izgalmas kulturális, tudományos beszélgetések egészítenek ki. A mostani koreai fókuszú esemény, a legutóbbi Egyesült Arab Emirátusokkal foglalkozó előadáshoz hasonlóan a leginnovatívabb országok gazdaságstratégiáját bemutató programsorozat állomása volt.

Az eseményhez kapcsolódó prezentációk: