Budapest, 2023. május 12. – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált határozatában harmincötmillió forintra bírságolta az O.F.SZ. Országos Fizetési Szolgáltató Zrt-t. A Pénzforgalmi intézménynek az MNB kötelezése alapján 2023. október végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket.

Az MNB határozatában megállapította, hogy a Pénzforgalmi intézmény megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet, a fogyasztók részére vezetett fizetési számlákhoz kapcsolódó díjakról történő tájékoztatás egyes kérdéseiről szóló rendelet és az erős ügyfél-hitelesítésről és biztonságos kommunikációról szóló felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet több pontját.

A Pénzforgalmi intézmény – többek között – megsértette a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra és a keretszerződés tartalmi követelményeire, a fizetési számla megnyitására, az erős ügyfélhitelesítésre, az értéknap alkalmazására, a sorbaállításra, a készpénzbefizetésre, a díjkimutatásokra, a haladéktalan jóváírásra és az azonnali fizetési rendszer folyamatos elérhetőségére vonatkozó előírásokat.

A jogsértésekre tekintettel az MNB harmincötmillió forint összegű bírság megfizetésére, valamint az említett jogszabályoknak legkésőbb 2023. október végi határidővel történő megfelelésre kötelezte a Pénzforgalmi intézményt. Az MNB a bírság összegének meghatározásakor a Pénzforgalmi intézmény terhére nyomatékkal vette figyelembe, hogy egyrészt a Pénzforgalmi intézmény az átutalások vonatkozásában nem rendelkezett a jogszabályban előírt műveletmegfigyelő mechanizmusokkal, másrészt azzal, hogy olyan esetben is felszámított díjat az ügyfeleinek amire nem volt jogosult ezáltal az ügyfeleinek kárt okozott.

Figyelemmel arra, hogy a visszaéléseket elkövetők a technológiai fejlődés nyújtotta lehetőségek hatására egyre inkább a digitális teret, illetve ezzel párhuzamosan az elektronikus pénzforgalmi szolgáltatásokat veszik célba, ezért szükséges, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók olyan műveletmegfigyelő mechanizmusokat alkalmazzanak, amelyek képesek a pénzforgalmi szolgáltatások nyújtása kapcsán megkísérelt visszaélések azonosítására, megelőzésére, valamint lehetőség szerint azok megakadályozására. Éppen ezért az MNB szigorúan ítéli meg és elvárja az erős ügyfél-hitelesítésről és biztonságos kommunikációról szóló felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet műveletmegfigyelő mechanizmusokkal kapcsolatos követelményeinek maradéktalan betartását.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.