Budapest, 2024. május 11. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) díszpolgári címet adományozott Matolcsy Györgynek, melyet a jegybank elnöke szombaton vett át ünnepélyes keretek között az egyetem Szenátusi Ülésén. 

Matolcsy György kezdeményezésére 2019-ben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) stratégiai együttműködési megállapodást kötött a pénzügyi, közgazdasági és gazdálkodástudományi gondolkodás fejlesztésére. A két intézmény célja, hogy a műszaki innovációk üzleti és társadalmi értékének feltárásán és bemutatásán keresztül fejlesszék Magyarország nemzeti versenyképességét. 

Az együttműködés keretében tudományos műhelyeket alakítottak ki és működtetnek a digitalizáció, mesterséges intelligencia, adattudomány, valamint a zöld innováció, zöld pénzügyek és gazdaság, továbbá a felsőoktatási innovációs fejlesztések és együttműködések területén. 

A műhelymunkák mellett az MNB és a BME közös tevékenységében kiemelt figyelmet kap az oktatásfejlesztés, melynek keretében Matolcsy György szakmai tudásával és tapasztalatával személyesen is hozzájárul a jövő generációinak formálásához, amikor egyetemi előadások keretében találkozik a BME hallgatóival. 

Az egyetemi hallgatók szakmai tevékenységének ösztönzésére az együttműködés során rendszeresen tanulmányi versenyeket, ösztöndíjprogramokat hirdetnek meg, melyek célja a hallgatók ösztönzése a mélyebb szakmai tudás megszerzésére és az innovatív megoldások felkutatására. Az elmúlt években a jegybank és az egyetem közös szervezésében - az együttműködés stratégiai céljaihoz kapcsolódóan - számos tudományos rendezvényt, konferenciát is szerveztek. 

A Magyar Nemzeti Bank elnöke fontos célnak tekinti a jegybank és a BME nemzetközi kapcsolatainak fejlesztését és kiépítését, továbbá támogatja vezető nemzetközi hírű kutatók, tudósok meghívását, hogy ezáltal is erősítsék a szakmai, tudományos párbeszédet. 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ünnepi Szenátusi Ülésén Czigány Tibor rektor adta át a díszpolgári címet Matolcsy Györgynek. Beszédében az egyetem rektora méltatta a jegybank elnökének a jövő generációinak szemléletformálásában, az egyetem oktatási, kutatási programjának előmozdításában, valamint a fenntartható jövő létrehozása érdekében végzett, Műegyetemet támogató tevékenységét.