Megjelent a Statisztikai igazgatóság új online kiadványa „A háztartások pénzügyi adatai” címmel, elérhető a Magyar Nemzeti Bank honlapján, itt: https://statisztika.mnb.hu/modszertanok/haztartasok-mikroadatai .

A kiadvány elsősorban a 3 évente ismétlődő európai vagyonfelmérés (Household Finance and Consumption Survey - HFCS) magyar változatának, a 2014-től induló „Miből élünk?” vagyonfelmérésnek az eredményein alapul. Ugyanakkor a vagyonfelmérés mellett úttörő módon felhasználja azokat a statisztikákat is, amelyek a magyarországi háztartások gazdasági helyzetére közölnek más adatokat (nemzeti számlák, háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel, lakásfelmérés, népszámlálás, hitelregiszter).

A publikáció részletesen bemutatja a magyarországi háztartások jövedelmi, fogyasztási, megtakarítási és vagyoni helyzetét, ezeknek a mutatóknak a háztartási szektoron belüli megoszlásait különféle jellemzők alapján. Ezek mellett betekintést nyújt a háztartások pénzügyi ismereteibe, és nemzetközi összehasonlításban is prezentálja a fontosabb mutatókat.