2024. június 10-én a Magyar Nemzeti Bank és a Lengyel Nemzeti Bank (Narodowy Bank Polski, NBP) hatodik közös jegybanki konferenciára került sor „Monetáris politika a világgazdaság strukturális átalakulása nyomán” címmel. A konferencián magyar és lengyel jegybanki vezetők, illetve a régió meghatározó pénzügyi-gazdasági szakemberei a globális és helyi gazdaság átalakulása, az integráció és felzárkózás kérdéseit, illetve a jegybankok átalakuló szerepét vitatták meg. A rendezvényt Virág Barnabás, az MNB alelnöke, illetve Marta Kightley, az NBP első alelnöke nyitották meg, megemlékezve arról, hogy mindkét jegybank alapításának századik évfordulóját ünnepli. Beszédet tartott továbbá Álvaro Santos Pereira, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főközgazdásza is.

A rendezvény a lengyel és magyar jegybankok együttműködésének gyümölcse: hatodik alkalommal tartott közös konferenciát a két intézmény. Az MNB és az NBP közös konferenciája aMonetáris politika a világgazdaság strukturális átalakulása nyomán” címet viselte. A téma napjaink legégetőbb gazdasági kérdéseire kívánt reflektálni, hiszen a világgazdaság közelmúltbeli átalakulása jelentős kihívások elé állítja a globális pénzügyi rendszert, így a jegybankokat is.

A rendezvényt Virág Barnabás, az MNB alelnöke nyitotta meg, megemlékezve a két intézmény történetének fontos évfordulójáról: az MNB, illetve az NBP jogelődje alapításának századik évfordulóját ünnepeljük idén. Virág Barnabás elmondta továbbá, hogy a gazdaságpolitika szereplőinek egyszerre fegyelmezettséget és az innovációk felé nyitottságot kell tanúsítania továbbra is annak érdekében, hogy a kelet-közép-európai térség megnyerhesse a kihívásokkal teli 2020-as évtizedet.

Virág Barnabás köszöntőjét követően Marta Kightley, a lengyel jegybank alelnökének beszéde következett. Marta Kightley részletesen kifejtette napjaink leghangsúlyosabb kihívásait, így például a generatív mesterséges intelligencia növekedésre gyakorolt hatását, illetve a kelet-közép-európai térséget is számottevően érintő demográfiai átalakulást.

Az alelnöki köszöntők után Álvaro Santos Pereira, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főközgazdásza tartott keynote előadást. Beszédében kifejtette, hogy bár két hatalmas sokk – a koronavírusjárvány és az ukrajnai háború – érte a globális gazdaságot az elmúlt négy év során, sikerült elkerülni a gazdasági összeomlást.

A nyitóelőadásokat három szakmai panelbeszélgetés követte. Az első panelbeszélgetés a KKE-térség integrációs és felzárkózási kihívásait vizsgálta: a résztvevők egyetértettek abban, hogy a kelet-közép-európai térség felzárkózása az elmúlt évtizedek sikertörténete, mely számottevő mértékben származtatható az uniós integrációból. A második panelbeszélgetés szereplői a jegybankok átalakuló szerepét vitatták meg a jelenlegi, a kihívásokkal tarkított évtizedben. A résztvevők megállapították, hogy az elmúlt évek inflációs trendjei a 2020-as évek gazdasági sokkjaiból vezethetők le, a jegybankoknak pedig egyszerre kell figyelnie a monetáris politikájára és a pénzügyi stabilitására e sokkokat enyhítendő. Végezetül sor került egy befektetői panelbeszélgetésre is, melynek felszólalói a kelet-közép-európai térség gazdasági és pénzügyi kilátásait elemezték.

A rendezvényt Virág Barnabás, az MNB alelnökének összegző gondolatai zárták, aki méltatta a résztvevők által felvonultatott változatos gondolatokat és az élénk vitát.