Idén az MNB ad otthont a Youth Innovation Competition on Global Governance (YICGG) nemzetközi verseny döntőjének

Budapest, 2024. július 25. – A Fudan Egyetem, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatásával Budapesten szervezi a Youth Innovation Competition on Global Governance (YICGG) verseny döntőjét július 22-26. között. A nyitóceremónia előtt Matolcsy György jegybankelnök bilaterális találkozó keretében megbeszélést folytatott Chen Zhimin-nel, a Fudan Egyetem rektorhelyettesével és Gong Tao-val, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetével.

A YICGG a Fudan Egyetem által 2007-ben indított nemzetközileg elismert verseny, amelynek célja, hogy a fiatal generáció innovatív megoldásokat dolgozzon ki a globális kihívásokra. Mindeddig mintegy 96 ország több mint 2000 diákja vett részt a YICGG versenyein, ahol a fiatalok évről évre olyan különböző témákban mérhetik össze tudásukat, mint a fenntarthatóság, a digitalizáció, az AI vagy az emberi jogok védelme. A verseny során a csapatoknak egy konkrét probléma megoldására kell javaslatot kidolgozniuk, amelyet egy szakértői zsűri értékel. Az idei rendezvény témája a „Globális mesterséges intelligencia irányítás: a felelősség, a kihívás és az együttműködés új korszaka”.

A rendezvénynek a korábbi években Olaszország, Indonézia és Kína is otthont adott már. Magyarországra a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Neumann János Egyetem, valamint a Magyar Nemzeti Bank közreműködésével jutott el a nemzetközi verseny döntője, ahol 30 országból több mint 100 vendég és versenyző gyűlt össze.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a verseny nyitóbeszédében arról beszélt, hogy egy ország sikerességének és versenyképességének egyik legfontosabb kiindulópontja az új megatrendekhez igazodó oktatás, azon belül is tehetséggondozás és az innovatív tudás átadása. A tudás fundamentális alapja az anyagi gazdagságnak, ezért hangsúlyozandó az oktatásba való befektetés fontossága, a folyamatos tanulás lehetőségének biztosítása, az innováció és a vállalkozói szellem ösztönzése azáltal, hogy támogatást és erőforrást biztosítunk.

Az esemény nyitóceremóniáján köszöntőbeszédet mondott még Wang Jianming, a Shanghai Rongchang Public Welfare Foundation tiszteletbeli elnöke, Dr. Fülöp Tamás Ferenc a Neumann János Egyetem rektora, Dr. Rada Péter a Budapest Metropolitan Egyetem rektorhelyettese, Chen Zhimin, a Fudan Egyetem rektorhelyettese, Gong Tao a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete, valamint Ana Paula Nishio de Sousa, az ENSZ Iparfejlesztési Szervezetének digitális átalakulással és mesterséges intelligencia stratégiákkal foglalkozó részlegének vezetője is.