Budapest, 2024. október 28. – A zöld ingatlanok banki finanszírozásának elősegítése és ezen keresztül a hazai ingatlanok energetikai hatékonyság javításának támogatása érdekében az MNB az adósságfék előírások zöld differenciálásáról döntött. A módosítás alapján 2025. januártól a zöld feltételeknek megfelelő hitelek esetén a fedezetek 90 százalékát is elérheti a felvehető maximális hitelösszeg, valamint 60 százalékig terhelhető az adósok jövedelme annak nagyságától függetlenül. Emellett az MNB a Minősített Fogyasztóbarát minősítés zöld előírásainak megerősítése útján is támogatja a zöld szempontok lakás- és személyi hitelezési folyamatokba történő beépítését.

Az MNB döntése alapján 2025. január 1-jétől a zöld ingatlanvásárlások és a felújítási célú hitelek esetében kedvezőbb jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM), illetve hitelfedezeti mutató (HFM) limitek alkalmazása válik lehetővé. A Zöld Tőkekedvezmény Program alapján meghatározott zöld fedezetekre és hitelcélokra (energetikailag hatékony lakások vásárlása, építése, illetve hatékonyságjavító felújítások) vonatkozó feltételeket teljesítő, legalább 10 évig kamatfixált forint jelzáloghitelek esetében a HFM limit 90 százalékra emelkedik (függetlenül attól, hogy az adós elsőlakás-vásárlónak minősül-e). Ezzel párhuzamosan a feltételeknek megfelelő hitelek esetén az alkalmazható JTM limit az ügyfelek jövedelmétől függetlenül 60 százalékra emelkedik.

HFM és JTM limitek 2025. január 1-jétől

 

HFM limitek

Kategória HUF EUR Egyéb deviza
Jelzáloghitel Elsőlakás-vásárlók 90% 50% 35%
Zöld fedezet és hitelcél
Pénzügyi lízing Elsőlakás-vásárlók 55% 40%
Zöld fedezet és hitelcél
Jelzáloghitel Egyéb hitelfelvevők 80% 50% 35%
Pénzügyi lízing 85% 55% 40%
Gépjárműhitel 75% 45% 30%

Forrás: MNB

 

JTM limitek
Kategória Kamatperiódus
Kevesebb, mint 5 év Legalább 5 év, de kevesebb, mint 10 év Legalább 10 év vagy fix
Havi nettó jövedelem < 600e Ft 25% 35% 50%
Zöld hitelcél 60%
Havi nettó jövedelem ≥ 600e Ft 30% 40% 60%

Forrás: MNB

Ezen felül az MNB 2025. áprilistól a Minősített Fogyasztóbarát hiteltermékeken keresztül is erősíti a zöld hitelezési folyamatokat. A jegybank új elvárásrendszere kötelezővé teszi a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt (MFL) kínáló hitelezők számára, hogy a meghatározott zöld hitelcélokat szolgáló hiteligénylés esetén az erre a célra elérhető MFL terméküket zöld hitelként nyújtsák a hitelfelvevők részére. A zöld hitelcél igazolt teljesülése esetén az ügyfelek legalább 0,5 százalékpontos kamatkedvezményben kell, hogy részesüljenek (egy azonos, de nem zöld célra nyújtott MFL hitelhez képest), valamint a folyósítási díjat és egy darab energetikai tanúsítvány díját át kell vállalja a bank a hitelfelvevőtől. A kedvezményeket hitelezői szempontból a zöld ingatlanok potenciálisan alacsonyabb hitelkockázata, valamint az MNB által biztosított zöld tőkekövetelmény-kedvezmény teszi lehetővé.

A lakásállomány energetikai hatékonyságának növelését felújítások útján a személyi hitelek is támogathatják, ezért az MNB a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel minősítés zöld felülvizsgálatáról is döntött. Ez alapján 2025. áprilistól a meghatározott, lakások felújítását szolgáló hitelcélok teljesítése esetén a bankoknak lehetőségük nyílik legalább 3 százalékpontos, dedikált zöld kamatkedvezményt biztosítani az adósoknak.

Az intézkedések a még gyerekcipőben járó hazai zöld lakáshitel-kihelyezés erősítését szolgálják. Az új lakáshitel-kihelyezésen belül a korszerűnél jobb ingatlanfedezetek aránya alacsony, 2021 óta 10-20 százalék között szóródott és csak a Zöld Otthon Program támogatási időszaka alatt közelítette meg átmenetileg az 50 százalékot. A zöld lakáshitelezés elterjedése a prudenciális kockázatok mérséklését is támogathatja. Az ún. zöld hipotézis alapján ugyanis az energetikailag hatékony ingatlanok finanszírozása kisebb hitelkockázattal bírhat. Az alacsonyabb fenntartási költségek révén a hitelfelvevők jövedelmük nagyobb hányadát fordíthatják hiteltörlesztésre, vagyis kisebb lehet a nemteljesítési valószínűségük. Emellett a zöld ingatlanfedezetek iránti kereslet a kevésbé hatékony ingatlanokhoz képest ellenállóbb lehet, vagyis ezen ingatlanok potenciálisan értéktartóbbak lehetnek egy válsághelyzet esetén is. Mostanra a gyarapodó számú nemzetközi kutatás (EC-EEFIG (2022), Billio et al. (2022)) mellett már rendelkezésre állnak az első hazai vizsgálatok (Ertl és tásai (2021), Hajnal és tásai (2022), MNB Zöld Pénzügyi Jelentés (2022)) is a „zöld hipotézisről”, amelyek annak fennállását erősítik meg hazánkban is.

Ezek alapján az adósságfék szabályok zöld differenciálása a fedezetek és hitelfelvevők hitelkockázatát jobban figyelembe vevő, kockázatarányos előírások bevezetésével, a kockázatok érdemi növelése nélkül erősítheti a hazai ingatlanállomány energetikai megújulását, amit a Minősített Fogyasztóbarát keretrendszer zöld módosításai tovább erősítenek.

További tudnivalók a zöld adósságfék előírások részleteiről

További tudnivalók a Minősített Fogyasztóbarát termékcsaládról

Magyar Nemzeti Bank