Budapest, 2024. szeptember 20. – Az MNB a külső sérülékenységet célzó makroprudenciális finanszírozási követelmények esetében egységes de minimis küszöb bevezetéséről döntött a piacra lépő, valamint a rendszerkockázatot nem jelentő, kis méretű bankok és fióktelepek támogatása érdekében. Ezen kívül a jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutató (JMM) szabályozás vonatkozásában a deviza jelzáloglevél-kibocsátások esetében a 2024. október 1-jétől előirányzott zöld elvárás határozatlan időre történő halasztásáról döntött a továbbra is bizonytalan tőkepiaci környezet miatt.

2022. július 1-jétől a devizában denominált jelzálogalapú források is elfogadhatók a jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutató (JMM) számítása során bizonyos korlátozások mellett. Ezen források esetén a környezeti fenntarthatósági célok érvényesítése és erősítése érdekében kizárólag zöld jelzáloglevelek elfogadhatóságának bevezetését tervezte az MNB 2024 őszétől.

A továbbra is bizonytalan piaci környezetre, a fedezetként bevonható, zöldnek tekinthető hitelállományok továbbra is alacsony arányára és lassú felépülésére, valamint a forrásbevonás és a deviza jelzáloglevél-piacokon való megjelenés adminisztratív nehézségeire tekintettel azonban a 2024. október 1-jétől hatályba lépő elvárás halasztása vált indokolttá. A módosítás támogatja a JMM szabályozásnak való banki megfelelést a korábbiakhoz képest eltérő gazdasági környezetben, valamint a denominációs és befektetői diverzifikáció pénzügyi stabilitási előnyeinek kiaknázását is elősegíti.

Az MNB döntött továbbá a kisméretű, rendszerkockázatot nem jelentő bankoknak és fióktelepeknek a külső sérülékenységet célzó makroprudenciális finanszírozási követelmények (devizafinanszírozási megfelelési mutató – DMM, devizaegyensúly mutató – DEM, bankközi finanszírozási mutató – BFM elvárások) teljesítése alóli mentességéről. A BFM esetében a hatályos de minimis limit emelése, míg a DMM és a DEM esetében új de minimis limit bevezetése valósul meg. A három szabályozás tekintetében egységesen a 100 milliárd forint mérlegfőösszeg alatti intézményeket mentesítő módosítások 2024. október 1-jétől lépnek hatályba.

A piacra lépő intézményeknél kezdeti megfelelési probléma léphet fel a finanszírozási előírások kapcsán, illetve a rendszerkockázatot nem jelentő kisebb bankok és fióktelepek esetén is túlzott terhet jelenthet a megfelelés, ezért indokolt volt a jelenlegi rendelkezések felülvizsgálata. A módosítással a szektorszintű mérlegfőösszeg 0,3 százalékát kitevő együttes piaci részesedésű szegmens mentesül a megfelelési követelményektől, ami a pénzügyi stabilitás tekintetében elhanyagolható kockázatot jelent. Az érintett kis méretű intézmények üzleti modelljének fő kockázatait megfelelően kezelik a tőkére és likviditásra vonatkozó felügyeleti elvárások és makroprudenciális előírások. Az MNB a makroprudenciális finanszírozási mutatók alakulását ugyanakkor továbbra is nyomon követi az ezután is minden bankra kiterjedő adatszolgáltatási elvárások útján.

Az MNB rendelet megjelent a Magyar Közlönyben.

További információk a jegybank likviditási és finanszírozási kockázatokat kezelő makroprudenciális eszközeiről a JMM esetében itt, a bankok külső sérülékenységét csökkentő eszközei (DMM, DEM, BFM) esetében pedig itt találhatók.

Magyar Nemzeti Bank