Budapest, 2024. október 1. Dr. Kandrács Csaba, az MNB alelnöke kiemelt vendégként szólalt fel a kínai Selyemút Alap (Silk Road Fund, SRF) megalapításának 10. évfordulója alkalmából szervezett nemzetközi konferencián szeptember 29-én Pekingben. A magas szintű rendezvényen olyan témákat vitattak meg, mint a globális, határon átnyúló befektetési stratégiák, valamint a fenntartható és infrastrukturális befektetések lehetőségei és kihívásai. Az esemény margóján az MNB delegációja egyeztetésen vett részt a kínai jegybank alelnökével.

A Selyemút Alapot 2014-ben indították el Pekingben a kínai jegybank kezdeményezésére, hogy a kínai Övezet és Út kezdeményezés (Belt and Road Initiative, BRI) keretében megvalósuló együttműködésekhez nyújtson pénzügyi támogatást. Dr. Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a konferencia megnyitójának felszólalójaként vett részt az eseményen, olyan kiemelt felszólalók társaságában, mint Pan Gongsheng, kínai jegybankelnök, Zhe Hexin, a kínai jegybank alelnöke, Eddie Yue, a Hongkongi Monetáris Hatóság vezérigazgatója, Zhou Xiaochuan és Yi Gang, a kínai jegybank korábbi elnökei, Zhu Jun, az SRF elnöke, illetve olyan nagy befektetési intézmények vezetői, mint az Oaktree Capital Management, az Ardian, a Brookfield és a China Investment Corporation.

Dr. Kandrács Csaba beszédének témáját a napjainkat formáló megatrendek adták, így a hosszútávú fenntartható közgazdaságtan, a digitalizáció, a pénzügyek átalakulása, illetve a geopolitikai változások adta kihívások, amelyek új fajta gondolkodást, hosszútávú víziókat és mérhető célokat kívánnak a döntéshozóktól. Az MNB alelnöke elmondta, hogy az átalakuló globális világban kiegyensúlyozott pénzügyi kapcsolatrendszerre van szükség, amelynek egyik fontos iránya a zöld fenntartható pénzügyi kapcsolatok fejlesztése. Az MNB már élen jár ezen a területen, hiszen Európában először kapott zöld mandátumot és számos zöld programot indított a pénzügyi rendszer kizöldítésére, valamint a nemzetközi zöld kezdeményezések, együttműködések aktív támogatója.

A rendezvényen elsőként mutatták be az SRF Fenntarthatósági Jelentését, mivel a zöld fenntartható beruházások az Övezet és Út kezdeményezés keretében megvalósuló beruházások fontos részét képzik évek óta. A jelentésben bemutatják, hogy hogyan növelik a fenntartható befektetések kapacitását, illetve nemzetközi fenntarthatósági kezdeményezések támogatásával hogyan építenek egy egészségesebb, zöldebb és digitális Selyemutat a globális közösség javára.

A konferencia margóján Dr. Kandrács Csaba és az általa vezetett magyar jegybanki delegáció szakmai egyeztetésen vett részt a kínai jegybank nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnökével, Xuan Changneng-gel, amely során megvitatták a két jegybank közötti szakmai együttműködést és globális világgazdaság kilátásait.