Az MNB vállalati konjunktúraindexe a májusi -2-ről -4 pontra csökkent. A jelenlegi helyzet és a jövőbeli várakozások is gyengültek: előbbi indexe az előző havi -17-ről -19, utóbbié pedig +12-ről +11 pontra csökkent. Az 1 évvel korábbi szinthez viszonyított átlagos kapacitás-kihasználtság és bevételi szint is csökkent májushoz képest: előbbi 92-ről 89, utóbbi 97-ről 94 százalékra. A beruházási és a létszámbővítési tervek mutatói is csökkenést mutattak: előbbi csak minimálisan mérséklődött (a májusi +32-ről +31 pontra), utóbbi azonban számottevően (az előző havi +4-ről 0 pontra, ami az idei év legalacsonyabb értéke). A konjunktúramutatók májushoz viszonyított csökkenését elsősorban a közép-, és nagyvállalatoktól kapott kedvezőtlenebb válaszok okozták, amit valamelyest ellensúlyozott az üzleti hangulat javulása a kisebb méretkategóriákban.

Korábbi felméréseink eredményei az alábbi linkre kattintva érhetők el:

https://www.mnb.hu/penzugyi-stabilitas/publikaciok-tanulmanyok/vallalati-konjunktura-felmeres

A jegybank alapfeladatainak ellátásához kiemelten fontosnak tartja a hazai vállalati szektor aktuális gazdasági helyzetének és jövőbeli várakozásainak nyomon követését. Ennek érdekében az MNB 2020 decemberétől havi gyakorisággal végez vállalati konjunktúrafelmérést a kereskedelmi bankok és a vállalati szektor érdekvédelmi szervezetei közvetítésével, amelynek segítségével az aggregált statisztikai adatoknál részletesebb és közvetlenebb visszajelzés kapható a gazdasági szereplők helyzetéről és kilátásairól. Az MNB vállalati konjunktúra indexe a jelenlegi helyzet és a várakozások megítélésének együttes figyelembevételével kerül kiszámításra, amely egy mutatóba sűrítve vizsgálja a hazai vállalati konjunktúra alakulását.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a felmérésben közreműködőknek, hogy együttműködésükkel hozzájárulnak a gazdasági folyamatok gyorsabb és mélyebb megismeréséhez!