Budapest, 2024. szeptember 30. – A továbbra is magas geopolitikai és makrogazdasági bizonytalanság miatt az MNB 2025. július 1-jétől az anticiklikus tőkepufferráta (CCyB) hazai kitettségek vonatkozásában alkalmazandó mértékét a semleges kockázati környezetben előírt 1 százalékon határozta meg, amelyen az alacsony ciklikus kockázati szintre tekintettel 2025. október 1-jétől sem változtat.

Az MNB 2024. július 1-jétől a korábban kommunikált ütemezésnek megfelelően 0 százalékról 0,5 százalékra emelte a hazai kitettségek vonatkozásában alkalmazandó anticiklikus tőkepuffer (CCyB) ráta mértékét. Emellett az MNB 2025. július 1-jétől túlfűtöttségi, ciklikus kockázattal nem jellemezhető, semleges kockázati környezetben a hazai kitettségek vonatkozásában 1 százalékos pozitív neutrális CCyB-ráta alkalmazásáról döntött. Ettől az értéktől felfelé a ciklikus kockázatok emelkedése, lefelé pedig a pénzügyi szektorban látható érdemi stresszhelyzet fellépése esetén tér el a jegybank.

Az elmúlt negyedévben a hazai ciklikus rendszerkockázatok a hitelezési aktivitás fokozatos élénkülése ellenére alacsonyak maradtak. A ciklikus rendszerkockázatok alakulása kapcsán irányadó addicionális hitel/GDP rés szignifikánsan a túlfűtött hitelezésre utaló küszöbérték alatti, -4,2 százalékpontos értéket mutatott 2024 első negyedévében, és a monitorozott kiegészítő indikátorok alapján sem látható az alacsony szinten lévő ciklikus rendszerkockázatok erősödése. A hitelezés tekintetében élénkülés látható a lakáspiac enyhe túlértékeltsége mellett, ami egyelőre az elmúlt két év visszaesése utáni helyreállásként, nem pedig a ciklikus kockázatok túlzott erősödéseként értékelhető. Előretekintve a normalizálódó infláció és kamatkörnyezet, a gazdasági aktivitás erősödése, valamint a reálbér-emelkedés visszatérése és ezzel a fogyasztói bizalom erősödése a ciklikus rendszerkockázatok fokozódása irányába mutat. Jelenleg azonban a ciklikus, hitelezési túlfűtöttséghez kapcsolódó kockázatok alacsony szintje alapján a semleges kockázati környezetben a hazai kitettségek vonatkozásában alkalmazandó, 1 százalékot meghaladó CCyB-ráta megállapítása nem indokolt. Ezért az MNB 2025. július 1-jétől az anticiklikus tőkepufferráta mértékét változatlanul 1 százalékon határozta meg, amelyen az alacsony ciklikus kockázati szintre tekintettel 2025. október 1-jétől sem változtat.

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa az alkalmazandó CCyB-ráta mértékét negyedévente állapítja meg a pozitív neutrális CCyB rátára, a hitelezési túlfűtöttségből eredő ciklikus rendszerkockázatok alakulására és minden egyéb releváns tényezőre tekintettel.

Tudnivalók az anticiklikus tőkepufferről, valamint annak működéséhez kapcsolódó egyéb információk

Magyar Nemzeti Bank