Budapest, 2024. október 15. 2024 második negyedévében a folyó fizetési mérleg éves többlete – elsősorban a külkereskedelmi egyenleg növekedéséhez köthetően – tovább, a GDP 2,3 százalékára emelkedett. A jelentős külső finanszírozási képesség mellett – egyedi tényezők hatására – enyhén emelkedett a nettó külső adósságráta, ami ugyanakkor továbbra is mérsékelt szintet jelent. A nemzetközi tartalék állománya 2024 júniusában 46,3 milliárd eurót tett ki, így továbbra is nagymértékben, közel 15 milliárd euróval haladta meg a rövid külső adósság szintjét.

2024 második negyedévében is folytatódott Magyarország külső pozíciójának javulása, miközben a régiós országok külső finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint enyhén romlott. A negyedév során a hazai külkereskedelem többlete – elsősorban az energiaegyenleg javulásának és a bruttó felhalmozás mérséklődésének köszönhetően – tovább emelkedett. Ennek hatására a folyó fizetési mérleg második negyedéves többlete továbbra is kimagasló volt, megközelítette a 2 milliárd eurót. A folyó fizetési mérleg négy negyedéves többlete így a GDP 2,3 százalékára emelkedett, míg a gazdaság külső finanszírozási képessége a GDP 2,9 százalékára bővült.

A külső pozíció javulása a szektorok oldaláról a költségvetési hiány – mérséklődő kiadásokhoz és emelkedő adóbevételekhez köthető – csökkenésére, illetve a háztartási szektor pénzügyi megtakarításának emelkedésére vezethető vissza.

A folyó fizetési mérleg többlete mellett az FDI-forrásoknál – a Budapest Airport visszavásárlása miatt – kiáramlás történt, így a nettó külső adósság állománya enyhén, a GDP 11 százalékára emelkedett, ami továbbra is historikusan alacsony szintet jelent. A nemzetközi tartalék állománya 2024 júniusában is az előző negyedévi historikus csúcs közelében alakult: 46,3 milliárd eurós értéke így továbbra is közel 15 milliárd euróval haladta meg a befektetők által kiemelten figyelt rövid külső adósság szintjét.