Budapest, 2024. június 25. – Virág Barnabás alelnök nyitotta meg az MNB és a dél-koreai jegybank (Bank of Korea, BoK) közös műhelykonferencia-sorozatának idei, Budapesten megrendezett állomását. A „Digital Money and Green Economy: New Challenges for Central Banks” című rendezvény középpontjában a két intézmény közötti aktív tudásmegosztás áll az olyan új szakmai kihívásokat jelentő területeken, mint a digitális pénzügyek és a fenntartható gazdasági átállás.

Idén a „Digital Money and Green Economy: New Challenges for Central Banks” címmel rendezte meg a magyar és a koreai jegybank közös műhelykonferencia-sorozatának második eseményét, melyen Virág Barnabás, az MNB alelnöke és Taehyoung Cho, a BoK Közgazdasági Kutatóintézetének (Economic Research Institute, BoK ERI) főigazgatója is felszólalt.

Virág Barnabás köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a rendezvény kiváló alkalmat kínál a tapasztalatcserére, hiszen a két ország több tekintetben is hasonló kihívásokkal szembesül. E kihívások – beleértve a demográfiai folyamatokat és a digitális, karbonsemleges gazdaság ösztönzését –  sikeres kezelése közös gondolkodást és a tudástőke megsokszorozását igényli.

Taehyoung Cho beszédében kiemelte a két intézmény között 2019 óta kialakult hatékony szakmai párbeszéd jelentőségét. Hozzátette, a rendezvény már második alkalommal biztosít lehetőséget a szakmai kapcsolatok elmélyítésére, miután 2023 szeptemberében a BoK ERI látta vendégül az MNB delegációját Szöulban a konferenciasorozat első alkalmán.

Az idei budapesti eseményen négy tematikus szekcióban összesen 15 előadó osztotta meg tapasztalatait a hallgatósággal. A szakértői eszmecsere ezúttal még hangsúlyosabb szerepet kapott, amelynek során a résztvevők a dél-koreai és magyar makrogazdasági kilátásokról, a demográfiai kihívásokról, a digitális jegybankpénzzel és a zöldpénzügyekkel kapcsolatos aktuális kezdeményezésekről tehettek fel kérdéseket. A tanácskozás egyik kiemelt témáját az MNB fenntarthatósági mérőszámai (fenntartható GDP) képezték, amelyekről a jegybank idén márciusban globális vitairatot tett közzé.

A tavalyi MNB-BOK műhelykonferenciára tanulmányok is készültek, amelyeket a Bank of Korea az idei esemény alkalmából egy közös konferenciabeszámoló kiadványban publikál.