Budapest, 2024. július 10. Az MNB 5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP Bank Nyrt.-re annak rendkívüli tájékoztatási kötelezettségének megsértése miatt. A kibocsátó a hivatalos közzétételi rendszer mellőzésével számolt be – az osztalék mértékét is befolyásoló – bankvásárlási tervének részleteiről.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos felügyelési tevékenysége keretében megállapította, hogy az OTP Bank 2024. évi rendes közgyűlésén – az előző évi üzleti tevékenység alapján megállapított osztalék mértékével összefüggésben – egy európai uniós bank megvásárlására tett indikatív ajánlatról, az OTP történetének legnagyobb akvizíciójáról tájékoztatta a nyilvánosságot. Az ezt követő (sajtó)kommunikációban a kibocsátó további információkat is megosztott a nyilvánossággal a tervezett akvizícióról. A hírt jelentős számú médiaorgánum közölte.

Az OTP Bank ugyanakkor az MNB által működtetett, a kibocsátók rendszeres és rendkívüli tájékoztatásának közzétételére kijelölt hivatalos Információtárolási rendszerben sem a jogszabály által megkövetelt határidőben, sem a felügyeleti határozat kiadmányozásáig nem adott ki rendkívüli tájékoztatást a bankvásárlási szándékra vonatkozó információ kapcsán.

Mivel a kibocsátó a tudomásszerzést követően haladéktalanul, de legkésőbb egy munkanapon belül a szabályozott közzétételi felületeken ezt nem tette meg, megsértette a tőkepiaci törvény rendkívüli tájékoztatási kötelezettségére vonatkozó előírásait. Az MNB mindezek miatt mai határozatában figyelmeztette a kibocsátót, hogy a jövőben a vonatkozó jogszabálynak megfelelően teljesítse rendkívüli tájékoztatási kötelezettségét, és 5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki.

Magyar Nemzeti Bank

Határozat