Budapest, 2024. május 29. – Az MNB ma kiadott vezetői levelében több elővigyázatossági intézkedés megtételét javasolta az OTP Banknak oroszországi leánybankja tevékenysége kapcsán. A lépések hozzájárulhatnak a bankcsoport további stabil, eredményes, megbízható működéséhez.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma vezetői levélben hívta fel az OTP Bank Nyrt. (OTP Bank) figyelmét több, a bankcsoport oroszországi leánybankja (OBRU) működésével kapcsolatos elővigyázatossági intézkedés megtételére.

Az MNB megítélése szerint az oroszországi tevékenység, fizetési forgalom kapcsán kockázatok merülhetnek fel, hiszen a gazdasági szankciók, a pénzmosás-megelőzési és terrorizmusfinanszírozási tevékenység, illetve a jogszabályoknak, előírásoknak való megfelelés (compliance) terén számos ponton eltérő az oroszországi, illetve az európai uniós álláspont. E kockázatok folyamatosan a nemzetközi hatóságok, közöttük a számos európai bankcsoport felügyeletét ellátó Európai Központi Bank kiemelt figyelmében állnak, amely hasonló lépéseket tett a közelmúltban.

A most javasolt intézkedések hozzájárulhatnak az OTP bankcsoport további eredményes, megbízható működéséhez és a hazai pénzügyi stabilitás további erősítéséhez is.

Az MNB célszerűnek látja, hogy a hitelintézet anyabanki compliance területe állítson össze és folyamatosan frissítsen egy, az OTP Bank felsővezetői döntéshozó testülete által jóváhagyott kritériumrendszert a bankcsoport által elfogadható kockázatúnak ítélt nemzetközi átutalások vonatkozásában.

Az MNB vezetői levele továbbá ajánlásokat fogalmaz meg az oroszországi vállalati hitelállomány leépítésére, a lakossági hitelállomány szinten tartására és a betétállomány csökkentésére.

Az OTP Banknak – az OTP Bank igazgatósága által is jóváhagyott – üzleti- és cselekvési tervet szükséges benyújtania az MNB-nek és a fentiek teljesítéséről rendszeresen szükséges beszámolni a bankfelügyeletnek.

Magyar Nemzeti Bank