Budapest, 2024. június 21. Az MNB a kelet-közép-európai régióban elsőként csatlakozott a CASI nemzetközi szervezethez, melynek célja, hogy világszerte kellő létszámban legyenek szakértői a fenntartható befektetéseknek. Az együttműködés első lépése  idén egy webinárium közös megszervezése lehet.

A kelet-közép-európai régióból érkező első tagjának választotta a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) a Capacity-building Alliance of Sustainable Investment (CASI) szervezet. A tavaly december elején elindult CASI kezdeményezés fenntartható pénzügyi kapacitásépítési szolgáltatásokat nyújt a feltörekvő piacok és a fejlődő gazdaságok (EMDE) számára, a tagintézmények tudásának és elosztási csatornáinak felhasználásával.

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint, hogy több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban, beleértve a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségét (ASEAN), Közép-Ázsiát, Afrikát, a Közel-Keletet és Latin-Amerikát.

Programjainak fő témái többek között a fenntartható tevékenységek azonosítása, a fenntarthatósággal kapcsolatos közzététel, a pénzügyi termékek és irányítás, szakpolitikai ösztönzők, kockázatelemzés- és kezelés, a karbonpiac és a zöld projektek kezdeményezése.

Szemináriumaik és webináriumaik központjában a fenntartható pénzügyi piaci kilátások, közzététel, taxonómia, termékinnováció, és karbonpiac állnak. A szervezet célcsoportjai a fenntartható pénzügyi döntéshozók és szabályozók, pénzintézetek és szolgáltatók, oktatói pedig zöld pénzügyekkel foglalkozó szakemberek, döntéshozók és szolgáltatók. Idén négy fő rendezvény szervezését is tervezik, helyszínileg Latin-Amerikában, Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsiában.

A szervezet jelenleg 48 tagot számlál, amelyek közül az „A” kategóriás résztvevők pénzügyi, s emellett akár természetbeni hozzájárulást biztosítanak a CASI működésének támogatására. A „B” kategóriájú tagságnak nincs anyagi vonzata, tartalmakat biztosítanak a tudásmegosztáshoz és a CASI-n keresztüli kapacitásépítéshez szükséges szakértelemhez, illetve részt vesznek a tudásmegosztásban a EMDE-k részére a CASI kapacitásépítő rendezvényeinek társházigazdájaként.

Az MNB „B” kategóriájú tagként való csatlakozásával a régió úttörőjeként járulhat hozzá a CASI nemzetközi tevékenységéhez és Európán belüli aktívabb jelenlétéhez. Ennek érdekében idén ősszel egy fenntartható pénzügyi webinárium megszervezését tervezi a jegybank, melyet a jövőben egy személyes rendezvény követhet.