Budapest, 2024. július 18. – 2024 első negyedévében folytatódott a külső egyensúlyi mutatók javulása. A folyó fizetési mérleg korábban nem tapasztalt mértékű többletet ért el, ami részben a mérséklődő energiaszámlára, részben a visszafogott belső kereslet vezethető vissza. A jelentős külső finanszírozási képességgel összhangban a nettó külső adósságráta újra 10 százalék alá esett. A nemzetközi tartalék állománya 2024 márciusában meghaladta a 46 milliárd eurót, így historikus rekordot jelentő mértékben, 15 milliárd euróval haladta meg a rövid külső adósság mérséklődő szintjét.

Magyarország külső egyensúlyi folyamatai 2024 első negyedévében tovább javultak. A külkereskedelem négy negyedéves többlete – elsősorban az energiaegyenleg hiányának és a bruttó felhalmozás csökkenésének köszönhetően – 12 milliárd euro fölött alakult. Ennek hatására a folyó fizetési mérleg első negyedéves többlete meghaladta az 1,8 milliárd eurót, ami rekordszintet jelent. A folyó fizetési mérleg négy negyedéves többlete így a GDP 1,3 százalékára emelkedett, míg a gazdaság külső finanszírozási képessége a GDP 2,2 százalékára bővült.

A külső pozíció javulásához elsősorban az államháztartás finanszírozási igényének – visszafogott beruházáshoz és az adóbevételek emelkedéséhez köthető – csökkenése járult hozzá. A magánszektor pénzügyi megtakarítása ezzel párhuzamosan enyhén mérséklődött, aminek hátterében az élénkülő lakossági fogyasztás, illetve az év elején mérséklődő vállalati jövedelmezőség állt.

A folyó fizetési mérleg rekordmértékű többletével, illetve az FDI-források év elején is folytatódó jelentős, több mint 1,2 milliárd eurós beáramlásával összhangban a nettó külső adósság állománya 2024 elején – az elmúlt egy év magasabb szintjeit követően – ismét a GDP 10 százaléka alá esett. A nemzetközi tartalék állománya 2024 márciusában a tavaly év végi historikus csúcsról mintegy 5 milliárd euróval, 46,4 milliárd euróra tovább bővült. Mindeközben a rövid külső adósság szintje 31 milliárd euro közelébe csökkent. A két mutató kedvező alakulásának köszönhetően a hazai nemzetközi tartalékszint korábban nem tapasztalt mértékben, több mint 15 milliárd euróval haladta meg a befektetők által kiemelten figyelt szintet.