Budapest, 2024. október 7. – Az MNB idén újra elindította pénzügyi szemléletformáló kampányát "Sok kicsi sokra megy" címmel, amely arra ösztönzi a lakossági ügyfeleket, hogy mindennapi pénzügyi szokásaik átgondolásával és megtakarítások képzésével nagyobb pénzügyi biztonságot érjenek el. A kampány célja, hogy a mindennapokban is hasznos gyakorlati tanácsokkal segítsen a fogyasztóknak megérteni például a hozam, kockázat és pénzünk hozzáférhetősége „mágikus háromszögének” kapcsolatát, és megmutassa, hogyan lehet ezek egyensúlyával a legtöbbet kihozni megtakarításaikból.

Mindennapi kiadásaink között megbújhatnak „pénznyelő” tételek, amelyek hosszú távon jelentős összegeket emészthetnek fel. A „Sok kicsi sokra megy” megtakarítási kampány célja, hogy rávilágítson ezen költségekre, és tanácsokat adjon arra, hogyan lehet csökkenteni azokat. Célszerű megkísérelni egy évre előre tervezni pénzügyeink kapcsán, figyelve a fix nagyobb kiadásokra (pl. iskolakezdés, ünnepek) és felkészülve az esetleges váratlan helyzetekre (pl. ha elromlik a hűtőnk). A látogatók a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapjának pénzügyi fogyasztóvédelmi oldaláról elérhető pénzügyi kvízjátékkal is tesztelhetik a takarékossággal kapcsolatos ismereteiket.

A kampánnyal a jegybank a takarékossági világnaphoz (október 31.), illetve a Befektetői Világhét (WIW2024) szintén ma induló egyhetes nemzetközi akciójához is kapcsolódik, amely a befektetők oktatásának és védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Az MNB-kampány kiemelt üzenete a tervezés fontossága: a tudatos pénzügyi szokások kialakítása és a kisebb összegű, rendszeres megtakarítások is jelentős hozamot eredményezhetnek hosszú távon. A jegybank Pénzügyi Navigátor honlapján olvasható tippek segíthetnek a legelőnyösebb pénzügyi döntések megtalálásában. Jó példa erre, hogy már akkor is anyagi tartalékot gyűjthet a családunk, ha olcsóbb internet- vagy mobilcsomagra váltunk egy kihasználatlan drágábbról, vagy ha évente ellenőrizzük, nincs-e pénztárcakímélőbb, ám ugyanolyan szolgáltatást kínáló bankszámla-, casco-, lakás- vagy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási ajánlat a piacon a meglévő helyett.

A zöld pénzügyi gondolat jegyében érdemes figyelmet fordítani az elektromos eszközök tudatos használatára, előtérbe helyezni a helyi termékek vásárlását, a fenntartható energiaforrásokra való átállást, valamint a környezettudatos közlekedést. Egy jól átgondolt háztartási költségvetés ugyanis nemcsak a pénztárcánkat kíméli, hanem a környezetünk védelmét is szolgálja.

Ha céljaink megvalósításához elkerülhetetlen hitelt felvenni, mindenképp tájékozódjunk előre, és használjuk az MNB ingyenes Hitel- és Lízingválasztó programját, amely segít megtalálni a számunkra legmegfelelőbb lehetőségeket! Választáskor érdemes a Minősített Fogyasztóbarát termékeket keresni, amelyek kedvező feltételeket biztosítanak, emellett átláthatóságot, kiszámíthatóságot és ügyfélbarát megközelítést kínálnak.

Ha már van megtakarításunk, annak okos befektetéséhez mérlegelnünk kell a hozam, kockázat és pénzünk hozzáférhetőségének (likviditásának) „mágikus háromszögét”. A remélt magasabb hozam ugyanis általában nagyobb kockázattal is jár, ha viszont a biztonság vagy/és pénzünk mindenkori gyors hozzáférhetősége a fő szempont, akkor lehet, hogy csak kevesebbet gyarapodhat megtakarításunk. Akármelyik irány a szimpatikus, bánjunk óvatosan a túlzottan csábító ajánlatokkal, és mindig ellenőrizzük, hogy a kiszemelt szolgáltató rendelkezik-e a megfelelő engedélyekkel.

Egyes megtakarításokkal segíthetjük akár az államháztartás egyensúlyának finanszírozását, illetve adókedvezményt is elérhetünk. Évi akár százezres nagyságrendű személyi jövedelemadó-visszatérítés jár nekünk pl., ha önkéntes pénztári tagságunk, nyugdíjbiztosítási szerződésünk vagy nyugdíj-előtakarékossági számlánk (NYESZ) van, néhány befektetési forma (pl. ingatlanalap, tartós befektetési számla (TBSZ), lakástakarék-betét kamata) után pedig szociális hozzájárulási adót (szocho), TBSZ esetén pedig bizonyos feltételek mellett kamatadót sem kell fizetnünk. A manapság elérhető lakossági állampapírok már kamatadó és szocho mentesen érhetők el.

Az adatgyűjtéshez és elemzéshez célszerű használni az MNB háztartási költségszámító  kalkulátorát, a banki konstrukciókat összehasonlító portálokat, illetve ingyenes segítséget kérni független szakemberektől: az MNB ügyfélszolgálatának munkatársaitól, valamint a vármegyeszékhelyeken működő Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat szakértőitől.

Érdemes azt is kiszámolni, hogy napi szokásaink kisebb megváltoztatásával mennyit spórolhatunk 1 hét, 1 hónap, 1 év alatt. Ehhez nyújt segítséget a Pénziránytű Alapítvány Pénznyelő alkalmazása. Ha pénzügyeinket jellemzően elektronikusan intézzük, kiadásaink és bevételeink áttekintéséhez jó kiindulási alapot ad a bankszámlakivonat vagy a banki applikáció is, hiszen ezekkel nyomon követhetjük az adott időszak összes, nem készpénzes tranzakcióját. Emellett hasznos lehet pár percben tesztelni ismereteinket az MNB Pénzügyi Navigátor kvízének segítségével is.