Budapest, 2024. október 7. – Az MNB idén újra elindította pénzügyi szemléletformáló kampányát "Sok kicsi sokra megy" címmel, amely arra ösztönzi a lakossági ügyfeleket, hogy mindennapi pénzügyi szokásaik átgondolásával és megtakarítások képzésével nagyobb pénzügyi biztonságot érjenek el. A kampány célja, hogy a mindennapokban is hasznos gyakorlati tanácsokkal segítsen a fogyasztóknak megérteni például a hozam, kockázat és pénzünk hozzáférhetősége „mágikus háromszögének” kapcsolatát, és megmutassa, hogyan lehet ezek egyensúlyával a legtöbbet kihozni megtakarításaikból.

Mindennapi kiadásaink között megbújhatnak „pénznyelő” tételek, amelyek hosszú távon jelentős összegeket emészthetnek fel. A „Sok kicsi sokra megy” megtakarítási kampány célja, hogy rávilágítson ezen költségekre, és tanácsokat adjon arra, hogyan lehet csökkenteni azokat. Célszerű megkísérelni egy évre előre tervezni pénzügyeink kapcsán, figyelve a fix nagyobb kiadásokra (pl. iskolakezdés, ünnepek) és felkészülve az esetleges váratlan helyzetekre (pl. ha elromlik a hűtőnk). A látogatók a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapjának pénzügyi fogyasztóvédelmi oldaláról elérhető pénzügyi kvízjátékkal is tesztelhetik a takarékossággal kapcsolatos ismereteiket.

A kampánnyal a jegybank a takarékossági világnaphoz (október 31.), illetve a Befektetői Világhét (WIW2024) szintén ma induló egyhetes nemzetközi akciójához is kapcsolódik, amely a befektetők oktatásának és védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Az MNB-kampány kiemelt üzenete a tervezés fontossága: a tudatos pénzügyi szokások kialakítása és a kisebb összegű, rendszeres megtakarítások is jelentős hozamot eredményezhetnek hosszú távon. A jegybank Pénzügyi Navigátor honlapján olvasható tippek segíthetnek a legelőnyösebb pénzügyi döntések megtalálásában. Jó példa erre, hogy már akkor is anyagi tartalékot gyűjthet a családunk, ha olcsóbb internet- vagy mobilcsomagra váltunk egy kihasználatlan drágábbról, vagy ha évente ellenőrizzük, nincs-e pénztárcakímélőbb, ám ugyanolyan szolgáltatást kínáló bankszámla-, casco-, lakás- vagy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási ajánlat a piacon a meglévő helyett.

A zöld pénzügyi gondolat jegyében érdemes figyelmet fordítani az elektromos eszközök tudatos használatára, előtérbe helyezni a helyi termékek vásárlását, a fenntartható energiaforrásokra való átállást, valamint a környezettudatos közlekedést. Egy jól átgondolt háztartási költségvetés ugyanis nemcsak a pénztárcánkat kíméli, hanem a környezetünk védelmét is szolgálja.

Ha céljaink megvalósításához elkerülhetetlen hitelt felvenni, mindenképp tájékozódjunk előre, és használjuk az MNB ingyenes Hitel- és Lízingválasztó programját, amely segít megtalálni a számunkra legmegfelelőbb lehetőségeket! Választáskor érdemes a Minősített Fogyasztóbarát termékeket keresni, amelyek kedvező feltételeket biztosítanak, emellett átláthatóságot, kiszámíthatóságot és ügyfélbarát megközelítést kínálnak.

Ha már van megtakarításunk, annak okos befektetéséhez mérlegelnünk kell a hozam, kockázat és pénzünk hozzáférhetőségének (likviditásának) „mágikus háromszögét”. A remélt magasabb hozam ugyanis általában nagyobb kockázattal is jár, ha viszont a biztonság vagy/és pénzünk mindenkori gyors hozzáférhetősége a fő szempont, akkor lehet, hogy csak kevesebbet gyarapodhat megtakarításunk. Akármelyik irány a szimpatikus, bánjunk óvatosan a túlzottan csábító ajánlatokkal, és mindig ellenőrizzük, hogy a kiszemelt szolgáltató rendelkezik-e a megfelelő engedélyekkel.

Egyes megtakarításokkal segíthetjük akár az államháztartás egyensúlyának finanszírozását, illetve adókedvezményt is elérhetünk. Évi akár százezres nagyságrendű személyi jövedelemadó-visszatérítés jár nekünk pl., ha önkéntes pénztári tagságunk, nyugdíjbiztosítási szerződésünk vagy nyugdíj-előtakarékossági számlánk (NYESZ) van, néhány befektetési forma (pl. ingatlanalap, tartós befektetési számla (TBSZ), lakástakarék-betét kamata) után pedig szociális hozzájárulási adót (szocho), TBSZ esetén pedig bizonyos feltételek mellett kamatadót sem kell fizetnünk. A manapság elérhető lakossági állampapírok már kamatadó és szocho mentesen érhetők el.

Az adatgyűjtéshez és elemzéshez célszerű használni az MNB háztartási költségszámító  kalkulátorát, a banki konstrukciókat összehasonlító portálokat, illetve ingyenes segítséget kérni független szakemberektől: az MNB ügyfélszolgálatának munkatársaitól, valamint a vármegyeszékhelyeken működő Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat szakértőitől.

Érdemes azt is kiszámolni, hogy napi szokásaink kisebb megváltoztatásával mennyit spórolhatunk 1 hét, 1 hónap, 1 év alatt. Ehhez nyújt segítséget a Pénziránytű Alapítvány Pénznyelő alkalmazása. Ha pénzügyeinket jellemzően elektronikusan intézzük, kiadásaink és bevételeink áttekintéséhez jó kiindulási alapot ad a bankszámlakivonat vagy a banki applikáció is, hiszen ezekkel nyomon követhetjük az adott időszak összes, nem készpénzes tranzakcióját. Emellett hasznos lehet pár percben tesztelni ismereteinket az MNB Pénzügyi Navigátor kvízének segítségével is.

Magyar Nemzeti Bank