Étkezés
nyomtatásÉtkezés
A családi költségvetés legjelentősebb kiadási tétele az élelmiszerek költsége, ez egy átlagos magyar háztartás kiadásainak 26,1%-át jelentette 2020-ban. Egy 2021. év végén és 2022. év elején készült országos, reprezentatív kutatás alapján a magyar háztartásokban fejenként évente 65 kg élelmiszerhulladék keletkezik. Ez hozzávetőlegesen 45.000 forint egy főre jutó veszteséget jelent éves szinten. Nem mindegy tehát, hogy milyen élelmiszereket választunk, mennyit veszünk belőlük, és az sem, hogyan készítjük el és tároljuk őket.
Szezonális étkezés I. – mit, mikor és miért?
Mit jelent az idénygyümölcs? Mi a baj azzal, ha nem szezonális alapanyagokat vásárolunk? A szezonális gyümölcs és zöldség nemcsak olcsóbb és egészségesebb, de az ökológiai lábnyoma is sokkal kisebb. Bővebben >>>
Szezonális étkezés II. – divatos ételek, káros trendek
Milyen káros hatásai vannak a „divatos” ételeknek? Mit tehetünk annak érdekében, hogy kiegyensúlyozott, változatos étrendünk kisebb ökológiai lábnyomot eredményezzen, és még spóroljunk is vele? Bővebben >>>
Pálmaolaj nélkül? - Nem könnyű, de szükséges
Miért hallunk olyan sokat a pálmaolaj negatív környezeti hatásairól, és arról, hogy fogyasztóként érdemes kerülni a pálmaolaj-tartalmú termékeket? Mik lehetnek az alternatívák? Bővebben >>>
Klímabarát tányér – megfelelő étkezési szokásokkal a környezetért
Étkezési szokásaink megváltoztatása ahhoz hasonló környezeti eredménnyel járhat, mintha felhagynánk az autózással, és mindenhova biciklivel, vagy gyalog járnánk. Bővebben >>>
Fenntartható konyha
A megfelelő alapanyagok megválasztása mellett főzési és tárolási praktikákkal tovább csökkenthetjük kiadásainkat és a környezetre gyakorolt hatásunkat is. Bővebben >>>
Utolsó frissítés: 2022. szeptember 29.