Szezonális étkezés I. – mit, mikor és miért?
nyomtatásSzezonális étkezés I. – mit, mikor mit és miért?
Az elmúlt harminc évben megváltoztak étkezési szokásaink. Táplálkozásunk rögtön a bevásárlással kezdődik: míg korábban csak nyáron lehetett paradicsomot, paprikát, uborkát kapni, és télen az almát, esetleg a déligyümölcsöket fogyasztottuk, most valójában mindent meg tudunk venni, szinte mindig.
Télen eper, cseresznye, dinnye kerülhet az asztalra, az avokádó pedig bármikor ott lehet a tányérunkon. Táplálkozásunk így nincsen évszakhoz kötve, nem figyeljük, hogy mikor mennyi nap érte a gyümölcsöt vagy a zöldséget, csak levesszük a polcról, ki kell fizetni, és már ehetjük is. De vajon tudjuk, mi ennek az igazi ára?
Idényzöldség, idénygyümölcs Az idénygyümölcs, idényzöldség kifejezés arra utal, hogy a különböző növényeknek adott helyen egy meghatározott évszakban, szezonban van a természetes betakarítási időszaka. Amennyiben nem a szezonális növényt választjuk táplálékul, számolnunk kell azzal, hogy óriási terhet teszünk szervezetünkre és környezetünkre is. |
A nem szezonális gyümölcs, zöldség:
- kevesebb vagy mesterséges napfényt kaphatott, ami kevesebb vitamint és ásványi anyagot jelent
- többféle vegyszert tartalmazhat, hogy kibírja az utaztatást, késleltessék az érlelést vagy a túlérést, romlást (felületkezelő, kiszáradást gátló és gombaölő anyagok). A vegyszerek használatát az Európai Unióban, valamint hazánkban is szigorúan ellenőrzik, és a gyümölcs, zöldség eladásakor kötelező feltüntetni, hogy vegyszerrel kezelt áruról van szó. /Mindig figyeljünk arra, hogy vegyszerrel kezelt gyümölcs csomagolását ne adjuk gyerekek kezébe!/
- a szállítás miatt nagyobb ökológiai lábnyomot hagy maga után
- a szállítás miatt korábban, éretlenül takarítják be, és vegyszerekkel lefújva energiaigényes érlelőkamrákba kerül (pl. banán)
- csomagolóanyag-igénye nagy, mert távoli országból szállítják, és ez a legtöbb esetben egyszer használatos műanyagot jelent.
A cikk folytatásában olvashat a „divatos” ételek káros hatásairól, valamint arról, mit tehetünk mi, fogyasztók annak érdekében, hogy kiegyensúlyozott, változatos étrendünk kisebb ökológiai lábnyomot eredményezzen, amivel ráadásul jelentősen spórolhatunk is.
Utolsó frissítés: 2022. március 31.