Szezonális étkezés II. – divatos ételek, káros trendek
nyomtatásSzezonális étkezés II. – divatos ételek, káros trendek
Manapság nemcsak a ruhák, de az ételek is divatosak. Egy-egy gyümölcs, zöldség, gabona vagy húsféle divatja azonban nagyban megterheli a környezetet.
Jó példa erre az avokádó. Az egész világ enni akar belőle, de nem terem mindenhol. A mexikói erdők 30-40 százalékát vágták már ki, hogy az ültetvények biztosítsák a nyugati világ avokádóigényét. És ez még csak az ültetvény – ez után jön a betakarítás, a csomagolás és a szállítás kérdése.
Vagy emlékezhetünk még a spanyol eperre, ami „hirtelen” sokkal korábban lepte el a közértek polcait, mint a szezonális eper. A gondosan műanyag tálcákba, műanyag fóliával becsomagolt eperszemek olyan helyről érkeztek, ahol a gazdák – hogy kielégítsék az eper iránti óriási keresletet – egy védett vizesélőhelyet csapolnak le a vízigényes termesztéshez, ahol madarak tízezrei költöttek minden évben. A természetvédők igyekeznek olyan megoldásokat találni, amelyek a gazda megélhetését és a természeti értékek megőrzését is biztosítják, de a nem fenntartható, rövid távú gazdasági érdekek gyakran fenntartják a természetkárosítást. Mi, fogyasztók alakítjuk a keresletet, ezért fontos, hogy tudatosan vásároljunk, ne vegyünk környezetet terhelő, szennyező, romboló ételeket!
Mit tehetünk?
- Ismerjük meg a szezonális zöldségek, gyümölcsök listáját! Tavasszal és nyáron a hazai, közeli termelőktől is hatalmas kínálatból választhatunk. Ehhez található segítség például itt vagy itt. Ezzel nemcsak egészségesebb, környezetkímélőbb lesz étrendünk, de ezek az alapanyagok jelentősen olcsóbbak is nem szezonális, messziről érkezett társaiknál.
- Támogassuk a helyi termelőket! Vásároljunk tőlük, így nincs szükség szállításra, csomagolásra. Ha visszatérő vásárlók vagyunk, a kiszámíthatóság miatt a termelő is nagyobb valószínűséggel vállal fejlesztéshez szükséges kiadásokat.
- Használjuk ki az online lehetőségeket! Ha nincs lehetőségünk közvetlenül helyi termelőktől vásárolni, számos környezettudatos cég kínál kifejezetten idényzöldséget, gyümölcsöt csomagolás nélkül, kiszállítással.
- Ma már sok helyen találhatunk „Szedd magad!” akciót, ami nemcsak jó minőségű, helyi élelmiszereket biztosít nekünk, de élményt is, és persze alacsonyabb költségeket.
- Tegyünk el télire! Egykor minden háznál szokás volt, ma már csak kevesen állnak neki, pedig a befőttek, lekvárok és a tartósítás számtalan módja alacsony ökológiai lábnyom mellett biztosítja számunkra a gyümölcsöket és zöldségeket, szezonon kívül is.
- Ha mindenképpen csomagolt árut kell vennünk, nézzük meg a rajta található címkéket! A környezetet kímélő termesztés feltüntetése fontos információ, vásároljunk tudatosan ilyen termékeket!
Utolsó frissítés: 2022. március 31.