Tanúsító címkékkel a környezetkímélő termékekért – megbízható választások
nyomtatásTanúsító címkékkel a környezetkímélő termékekért – megbízható választások
Napjainkban a termékek környezetbarát mivoltát számos tanúsító címke is jelezheti. Ezek mennyire megbízhatóak? Mi a céljuk? Ezekről korábbi cikkünkben bővebben írtunk. Nézzünk most néhány példát a leggyakoribb címkék közül.
A német Kék Angyal volt az első környezeti címke, amit 1978-ban vezettek be. Ezt követően sok ország követte a német példát. Mára rengeteg nemzeti, régiós vagy nemzetközi címkével találkozhatunk. Szinte minden termékből létezik tanúsított verzió: tisztítószerek, kozmetikumok, ruhaneműk, és persze az élelmiszerek.
Az egyik leggyakoribb címke, amivel a boltokban találkozhatunk, az EU ökocímke (EU ecolabel). Ez ugyanakkor élelmiszereket, italárukat és gyógyszereket nem tanúsít. Amin azonban rajta van a „leveles logó”, az minden bizonnyal valóban környezetbarát termék, hiszen a tanúsítás a termék teljes életciklusát vizsgálja.
A bio címke éppen az EU ökocímke fordítottja a minősített kategóriákat tekintve: az EU bio jogszabály csak élelmiszerekre és takarmányokra terjed ki. Vagyis jó, ha tudjuk, hogy csak ezen kategóriák esetében van jogszabályi garancia. A kozmetikumokat és a textileket például, amelyekre szintén gyakran rákerül ez a minősítés, önként vállalt feltételrendszerek alapján lehet tanúsíttatni.
Miért jó a bio?
A biotermékek alapvetően sokkal zöldebbek a nagyüzemi gyártás során előállított termékeknél. Csak meghatározott vegyszerekkel (az ökológiai növénytermesztésben alkalmazható növényvédő szerekkel) érintkeztek, ezáltal kevésbé szennyezik a talajt, a vizeket, és maga a termék is kevesebb vegyszert, ugyanakkor több tápanyagot és vitamint tartalmaz.
A hústermékek esetében a bio azt jelenti, hogy az állat jó közérzetét biztosítják tartása során, figyelnek annak szükségleteire és ökológiai takarmánnyal etetik.
Fontos megjegyezni, hogy a bio egy konkrét minősítést jelöl, és csak ezen tanúsítás kritériumainak való megfeleléssel lehet ezt a címkét hivatalosan feltüntetni. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a piacon, kistermelőktől nem vehetünk vegyszermentes környezetbarát terméket, csupán a tanúsítás hivatalosan nem használható.
A fa alapú termékek esetében közismert már az FSC minősítés, ez biztosítja világszerte, hogy az alapanyag felelős erdőgazdálkodásból származik.
A tengeri hal és tenger gyümölcsei esetében szó esett korábbi cikkünkben az MSC és ASC tanúsításról.
A pálmaolaj káros hatásairól, és a fenntartható pálmaolaj minősítésről (RSPO) pedig itt olvashat.
Néhány példa:
Tanúsítvány | Termékkategória |
Bio (Öko) | Élelmiszer, takarmány |
EU ökocímke | Pl. tisztítószerek (30 termékkategória) |
Kék Angyal | Sok termék és szolgáltatás (irodaszerek, italcsomagolás, fogkefe stb.) |
RSPO | Pálmaolajmentes termékek |
ASC | Halak és tenger gyümölcsei |
MSC | Halak és tenger gyümölcsei |
FSC | Fa alapú termékek |
Fairtrade | Környzetvédelmi és társadalmi szempontból méltányos kereskedelem címkéje, sokféle kategória |
További gyakran előforduló címkékről itt tájékozódhat.
Ne feledjük azonban, a címkék a fogyasztói döntések megkönnyítésére szolgálnak. Nem érdemes a vásárlásaink során mindent ugyanúgy, ugyanakkora mennyiségben megvenni, a tanúsított termékeket hajhászva. Az egyszerűsítés, például a tisztítószerek világában, és a mérsékelt vásárlás a családi kassza és a fenntartható életmód szempontjából is a legfontosabb alapkövek.
Szigorodó ökocímke-szabályozás
Az ökocímkék körében is tapasztalható az úgynevezett „zöldrefestés”, vagyis a greenwashing. Ez a környezetbarát jellegre utaló túlzó, megtévesztő állításokat, jelent, amelyek szigorítására az Európai Parlament 2023 májusában fogadott el javaslatot. Ennek célja, hogy segítsék a fogyasztókat abban, hogy megtalálhassák a valóban környezetbarát árucikkeket, valamint arra ösztönzzék a vállalkozásokat, hogy tartósabb és fenntarthatóbb termékeket kínáljanak.
Utolsó frissítés: 2023. június 16.